Inloopdouches zijn al heel wat jaren de trend in elke badkamer. Heel wat renovaties in woningen zorgen ervoor dat de oude badkamers uitgebroken worden en er een inloop douche in de plaats komt. Een goede vloer in de douche is belangrijk. Niet alleen naar het uitzicht toe, maar ook naar de afwatering tijdens het douchen.
Is het mogelijk?
De eerste vraag die je je moet stellen is of het mogelijk is om een inloopdouche in je badkamer te plaatsen. Kleine badkamers maken het soms lastig, tenzij je alle elementen goed kan schikken. Je moet de voor -en nadelen afwegen en de juiste materialen kiezen. Een inloopdouche laten vallen voor een douchebak is ook mogelijk natuurlijk. Denk ook aan rondspattend water tijdens het douchen. Verkies je dan liever een douche waar je een glazen douchescherm of deur kan plaatsen?
Ook de afvoer is een belangrijk punt. Het water moet namelijk goed kunnen wegvloeien in de afvoerbuis. Je moet deze afwatering in de vloer zien te krijgen zodat je een douche krijgt zonder opstapje. Bij een bestaande woning is dat niet altijd mogelijk. Bij nieuwbouw is dat vaak wel al voorzien. Een douchebak kan bij een renovatie wel mogelijk zijn, die je dan op een sokkel plaatst. Dan is er wel een opstap noodzakelijk.
Voordelen inloopdouche
- Je kan de afmeting zelf bepalen
- Ideaal voor mensen die slecht ter been zijn en ouderen
- Ziet er esthetisch mooi uit
- Kan vrij goedkoop als je zelf plaatst
- Geeft een ruimtelijk gevoel
Nadelen inloopdouche
- Er is een kans op waterdoorsijpeling als je een tegelvloer kiest
- Onvoldoende afdracht van water
- Voegen in de tegel kunnen verkleuren
- Een te gladde tegel kan gevaarlijk worden.
Tegels in de inloopdouche
Een volledig betegelde badkamer kan zeer mooi zijn, zeker als ze een geheel vormen met de vloer. Als je dan dezelfde tegel kiest voor de douche, dan werk je het volledig af. De tegels in de douche moet voldoende afdragen zodat het water naar de afvoer loopt. Ook als er eens een verstopping is dan mag het niet zijn dat gans de badkamer onder water staat. Zorg dus voor een goede afwatering en afvoerbuis die voldoende water kan slikken.
Je dient ook de afvoer mooi af te werken in de tegel. Hier bestaan heel wat RVS plaatjes voor waar je in alle veiligheid kan op staan. Deze blijven mooi en kunnen tot het design dienen van je badkamer.
Als je op zoek gaat naar een tegel voor de douche, vraag dan goed na of ze voldoende anti slip zijn. Een gewone tegel in je badkamer kan voor problemen zorgen. Zeker als het er vochtig of nat is heb je kans op uitglijden. Er bestaan specifieke tegels voor de badkamer en de douche. Deze hebben extra anti slip laag zodat uitglijden bijna niet mogelijk is.
Soorten tegels voor (inloop)douches
- Keramische vloer- en wandtegels;
- Natuursteen vloer- en wandtegels;
- Mozaïek wadtegels;
- Zellige wandtegels;
- …
Tegels in douche plaatsen
De handige Harry zal hiermee zelf aan de slag gaan. Maar voor wie twee linkerhanden heeft moet op zoek naar een goede vakman. Er zijn voldoende bedrijven die badkamers renoveren en een vloer in je douche kunnen plaatsen. Doe een kleine zoektocht op het internet en dan zie je snel wie je bij je thuis kan uitnodigen. Ga eventueel enkele referenties na zodat je een goede stielman in huis haalt. Het gaat vaak over een aardig bedrag als je een badkamer laat vernieuwen, dan wil je dat het tot in de puntjes is afgewerkt.
De kostprijs van de tegels hangt af van de vierkante meters van je badkamer of douche. Maar ook van welke soort tegel je uiteindelijk kiest. Denk er ook aan dat je lijm en voegspecie moet komen om het voor te bereiden en af te werken. Er komt dus meer bij kijken dan je denk. Er zijn enkele factoren die de totaalprijs zullen beïnvloeden.