Een klus als het vloeren en betegelen van een badkamer lijkt dan wel eenvoudig, dat is het op zich helemaal niet. Er komen heel wat zaken bij kijken waar je niet meteen aan denkt. Een mooie badkamervloer en betegelde badkamerwand, daar zal je dus wat kunde voor aan de dag moeten leggen. Welke stappen moet je nemen om dit werkje tot een goed einde te brengen?
Badkamerwand
Soorten wandtegels voor badkamers
Badkamertegels voor wanden zijn er genoeg. De keuze is enorm. Je kan kiezen voor keramische wandtegels, natuursteen wandtegels, mozaïektegels of Zelliges voor de badwand, spatwand van de wastafel, douchewand en muren van de inloopdouche, strips in natuursteen enz…
Badkamerwand primeren
Om te kunnen beginnen met tegelen moet je natuurlijk eerst de wanden van de badkamer en douche in orde zetten. Het voornaamste is dat je een goede primer gebruikt, zodat de tegels stevig blijven zitten. Zeker bij een zuigende ondergrond als gipsplaat of Gyproc is dit nodig. Dan kan de hechtlaag van de lijm zijn werk doen en voldoende bescherming bieden tegen vocht.
Zorg ook dat je vochtwerende gipsplaat gebruikt. Deze hebben al een behandeling gekregen en voorkomen dat je met vochtproblemen komt te zitten.
Waterdicht maken
Nu de wanden van primer voorzien zijn, kan je het geheel waterdicht maken. Zeker in een badkamer wil je niet meemaken om met vocht of lekkage te zitten. Gebruik een waterdichtingpasta om de wanden verder af te werken. Zorg dat je deze overal goed aanbrengt, ook in de hoeken en naden.
Het gedeelte van je muur en vloer dat in sproeibereik is van je douchekop moet je ook voorzien van een waterdichtingsmembraan. Laat de eerste laag even drogen, maar breng zeker nog een tweede laag aan.
Wandtegels badkamer plaatsen
Plaats eerst een verticale lijn op de wand met een potlood, gebruik hiervoor een waterpas. Breng nu de lijm aan en zet de eerste rij tegels op de verticale lijn. Gebruik een tegeldrager om makkelijk te werken. De wandtegels kan je aanduwen door ze schuivend in de lijm te plaatsen. Nu trek je een horizontale lijn op de wand tegen de eerste rij tegels. Breng nu de lijm daar aan en plak de tegels op de horizontale lijn. Werk de wand volledig af, gebruik tegelkruisjes om overal dezelfde voegafstand te krijgen.
Tegels snijden
Je kan nog zoveel berekenen als je wil, er komt een moment dat je tegels zal moeten snijden. Je kan dit met een machine doen, maar er bestaan ook tegelsnijders die deze klus voor je klaren. Ze besparen je tijd en je kan ze bij heel wat zaken huren.
Meet alles goed uit en zorg dat je extra tegels op overschot hebt, mocht je een vergissing begaan of ergens schade oplopen.
Voegen
Maak de wand volledig af, zodat alle tegels aangebracht zijn. Laat nu even drogen om het geheel op te voegen. Je kan de voeg aanbrengen met een inwasspaan. Overtollig voegmateriaal kan je afwrijven, maar doe dit niet te snel of je wrijft de voeg terug open. De voeg moet eerst gehard zijn alvorens je kan schoonmaken.
Badkamervloer
Soorten wandtegels voor badkamers
Badkamertegels voor vloeren zijn er genoeg. De keuze is enorm. Je kan kiezen voor keramische vloertegels, natuursteen vloertegels, mozaïektegels… voor de vloer van douche en inloopdouche.
Badkamervloer plaatsen
Als de wand volledig afgewerkt is, kan je aan de badkamervloer beginnen. Let goed op hoe de voegen van de wand lopen en probeer in dezelfde lijn te blijven. Je kan opnieuw met behulp van lijnen te trekken ervoor zorgen dat alles mooi in elkaar overloopt. Meng nu de lijm met water, een mixer is hiervoor handig. Gebruik een levelling systeem om de tegels mooi op mekaar te doen aansluiten. Zo zit alles mooi vlak. Ook hier kan je gebruik maken van een tegelsnijder om tegels op maat te zagen.
Vloertegels voegen
Laat ook hier de tegels goed drogen om daarna de tegels te voegen. Ga op dezelfde werkwijze door zoals je de wandtegels gevoegd hebt.
Kies voor een gelijkende tegels van je wanden om een mooi geheel te vormen. Of ga voor een andere soort badkamervloer. Je kan ook gegoten beton kiezen, wat een mooi strak en modern geheel zal vormen.
Laminaat of parket behoren ook tot de mogelijkheden uiteraard. Zorg wel dat het vochtbestendige materialen zijn, zodat ze geen vocht of nat opzuigen.
Voor de plaatsing van de vloer moet je ook rekening houden met waar je waterleidingen komen, de plaatsing van de wc en de douche/ bad moeten komen. Zorg dus voor een uitgebreid plan zodat alles op voorhand al uitgetekend werd.